DPCalendar Afteller

Activiteit begint over
Activiteit op dit moment:
Nationaal zomer seminar Jodo

Examens mogelijk t/m 5e dan. Verdere info via agenda NKR.NL

Wat is Jodo

Jodo, ook wel bekend als ''de weg van de stok''

Jodo heeft zijn roots in the Japanese martial arts welke terug gaat naar de middeleeuwen. In de late 15e begin 16e eeuw, ontwikkelde Muso Gonosuke Katsuyoshi, een leerling van de Tenshin Shoden Katori Shinto-ryu, de Muso Shindo Ryu, een school wat de dynamische aard van het jo-jutsu bedacht. De legende vertelt ons dat alleen Gonosuke de enige persoon was die ooit de beroemde zwaardman Myamoto Musashi kon verslaan. Ongeveer in het jaar 1604 slaagde Muso Gonnosuke erin om Myamoto Musashi te verslaan zonder hem ernstig te verwonden. Muso Gonnosuke werd een martial art instructeur bij de Kuroda clan, die leefde in de omgeving noord van Kyushu.\r\n

Muso Gonnosuke, die sterk veranderd door zijn ontmoeting met Myamoto Musashi en door een goddelijke visie op de top van Berg Homan, had met de staf een gevechtsvorm ontwikkeld, de Shinto (or Shindo) Muso-ryu jojutsu. ~The Heavenly Way of Muso''s staff.[De Hemelse Weg van Muso ''s stok] Er waren ook al vormen met houten staven van voor Gonnosuke''s tijd. De Tenshin Shoden Katori Shinto-ryu had bojutsu een vorm welke gebruik maakte van de rokushaku bo (een zes voet lange houten stok( ongeveer 183cm).In Muso Shindo Ryu zijn 5 martial arts vervat en wel:

Shindo Ryu Kenjutsu uitvoering zwaardvorm
Isshin Ryu Kusarigamajutsu uitvoering met Sikkel en Ketting
Ikkaku Ryu Juttejutsu uitvoering met knuppel (een vroeger politie-wapen)
Uchida Ryu Tanjojutsu uitvoering wandelstok
Ittasu Ryu Hojojutsu beoefening van het vastbinden met touw

Jodo is een krachtige vorm, waarbij de jo wordt gebruikt tegen een zwaardvechter.
De jo kan de strijkbeweging gebruiken als een zwaard, slaan zoals bij een naginata, stoten als een speer (yari). De twee uiteinden kunnen worden gebruikt, In tegenstelling tot de enkele punt van een zwaard en zijn ma-ai ( vechtafstand ) kan variëren naar gelang van de handgreep die wordt gebruikt. Vanwege de snelheid en wisselvallig ma-ai (gevechtsafstand), is het en formidabel wapen in de handen van een ontwikkelde beoefenaar.

Jo Techniek en Vormen

Er zijn meerdere katagroepen welke variëren in lengte snelheid en uitvoering welke stuk voor stuk bij een bepaald niveau van de beoefenaar horen. De 1e katagroep is de Seitei met 12 kihonkata, deze vormen de bassis van de moderne Zen Nihon Kendo Renmei Jodo-bu (All Japan Kendo Federation Way of Jo Section). Deze groep is dan ook in de jaren '60 speciaal ontwikkeld voor de Zen Nihon Kendo Renmei, door een aantal specialisten onder leiding van Shimuzu shihan. De groep is in 1969 aangeboden aan de Renmei. In de Muso Shindo Ryu kennen we verder nog 9 groepen. Te weten; 12 kata''s in omote waza, 2 kata in tokusha waza, 12 kata in chudan waza, 2x ran-ai kata, 12 kata in kage waza, 6 kata in samidare waza, 5 kata in gohon no midare, 12 kata in okuden waza en als laatste Hiden Gokui ("secret" forms). Deze laatste vorm is alleen bij een aantal hoge gegradueerden bekend.
Leerlingen beginnen met tandoku renshu (alleen oefenen), van de basisvorm kihon genaamd. ook deze bestaat uit een 12-tal technieken. Deze oefenvorm wordt afgewiseld met sotai renshu, of wel oefenen met z''n tweeën, waarbij een van de twee de rol van de zwaardkant vervuld en de tegenstander van de jojutsu persoon.
De juiste houding voor het beoefenen van kata is dat alle aanvallen worden gekenmerkt door ontspannen bewegingen en houdingen, maximale focus van de energie wordt alleen toegepast op het werkelijke moment van de botsing. Dit zorgt voor een maximale doeltreffendheid van de beweging en het behoud van energie en biedt ook de stagiair met een kritische marge (yoyu) de gelegenheid om er gebruikt van te maken in het voorkomende geval van iets onvoorziens.
Naast techniek is er echter een gedicht uit de orale traditie dat de student vermaant: ". . . Concentreer je op het feit dat je de persoon bent die geen letsel veroorzaakt aan anderen". Onze les is: "In het hart van de Jo is een pijl".
Met andere woorden, Shimizu sensei zelf leerde zijn studenten dat de, "Jodo moet worden beoefend om iemands karakter op te bouwen en dat jodo moet leidraad zijn op de weg daar naartoe". De weg is het leven. En er zijn allerlei manieren om deze weg te volgen. Gebruik jodo als leidraad om de weg van het leven zo goed mogelijk te volgen" ....

Bij Jodo van SMR in Nederland ligt het accent meer op de kata''s van de koryu dit in tegenstelling tot de Zen Nippon Kendo Renmei waar het accent heel zwaar ligt bij de Seitei zeker tot het niveau 3e en 4e dan daarna wordt bij ook bij de ZNKR de beoefening de koryu van belang.

Vanaf 2e dan worden ook de koryu kata's Shindo Muso Ryu, in de lijn van Ishido sensei, als ook kenjutsu en tanjojutsu bij de ZNKR onderwezen

Het is een martial art welke tot op hoge leeftijd kan worden beoefend, daar het aankomt op concentratie, techniek en correcte uitvoering, deze geven de Jo of Boken de snelheid en de kracht en niet het lichaam

Verder is van belang dat het niet alleen om de uitvoering en uitoefening gaat maar dat ook theorietesten van belang zijn, kennis van de achtergrond en de samenhang van Jodo is net zo belangrijk.

 

Aankondiging

DPCalendar Binnenkort

4 sept
Nationaal zomer seminar Jodo
Datum 04.09.2021 10.00 - 17.00

Examens mogelijk t/m 5e dan. Verdere info via agenda NKR.NL

5 sept
Nationaal Zomer seminar Iaido
05.09.2021 10.00 - 17.00

Examens t/m 5e dan. Verdere info zie agenda NKR.NL

12 nov
Open Koryu seminar 2021
12.11.2021 20.00 - 14.11.2021 16.30

12, 13 en 14 november

29 jan
Ishido Cup 2022
29.01.2022 09.30 - 30.01.2022 18.00

Zaterdag 29 Iaido incl examens up to 5e dan, Zondag 30 Jodo incl examens up to 5e dan.

Verdere info via de agenda NKR.NL